Kighostevaccine

Når du er gravid, tilbydes du at få vaccine mod kighoste mellem graviditetsuge 24 og 32. Det gøres oftest i forbindelse med den rutinemæssige graviditetsundersøgelse i uge 25 her i lægehuset. Vaccine kan dog gives helt indtil en uge før forventet fødsel.

Grunden til at man anbefaler kighostevaccinen til gravide er, at vaccinen er med til at beskytte dit nyfødte barn mod kighoste i de første måneder, indtil dit barn får sin første vaccination selv. Kighoste er en meget smitsom sygdom og kan være alvorlig hos spædbørn, der endnu ikke selv er vaccineret.

Derfor anbefales du også at blive vaccineret, selvom du måske allerede har fået vaccinen i en tidligere graviditet.

Vaccinen gives som en enkelt indsprøjtning i overarmen. Der kan være milde bivirkninger som ømhed ved indstiksstedet og hovedpine. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne.

Der er stor erfaring med at vaccinere gravide mod kighoste både i Danmark og i udlandet, og det er derfor veldokumenteret, at vaccinen er sikker for både dig og dit ufødte barn.

Vaccination mod influenza og covid-19

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide i 2. og 3. trimester at blive vaccineret mod både influenza og covid-19. Vaccinen anbefales og tilbydes derfor også gratis i perioden 1. oktober 2023 til 15. januar 2024.

Selvom de fleste gravide, der smittes med influenza eller covid-19 vil opleve et mildt forløb, så er der en forøget risiko for et mere kompliceret sygdomsforløb, når du er gravid. Og risikoen er større, jo længere henne i graviditeten, du er.

Vaccinen nedsætter sandsynligheden for, at du smittes og derfor også risikoen for et kompliceret sygdomsforløb. Derudover beskytter vaccinen også dit lille barn i den første tid efter fødslen, ligesom den forebygger, at du bliver syg og potentielt smitter dit nyfødte barn, efter du har født.

I denne sæson kan du desværre ikke få vaccinerne hos din egen læge.

Du kan læse mere om vaccination mod influenza og covid-19 samt booke tid til vaccine her: Vacciner.dk